Panasonic Lumix LX5 – Compacta de Lux

Majoritatea celor dintre noi utilizeaza o camera foto compacta. Datorita pretului de achizitie, usurintei in utilizare, manevrarii facile. Sunt camere folosite cu precadere in vacante, la petreceri sau reuniuni, care pot surprinde (la o calitate rezonabila pentru utilizatorul comun) peisaje, portrete, evenimente. Isi regasesc limitele in mediile slab luminate sau la fotografierea scenelor dinamice, cu obiecte sau persoana in miscare, aici fiind mai utile aparatele avansate, gen DSLR. Dar si in aceste medii, utilizarea unui blitz poate salva cat de cat situatia. Asa ca, o mana ferma sau un trepied si cu setarile automate potrivite, aproape oricine poate crea imagini memorabile.

In aceasta toamna, in materie de fotografie amatoristica, am fost impresionat si de o compacta. Este vorba de modelul Lumix LX5, un aparat foto digital din categoria premium, care poate realiza fotografii de calitate, care vor impresiona.

Caracteristici tehnice

Senzor: CCD, 10.1 Megapixeli

Zoom Optic: 3.8x

Deschidere Maxima Diafragma: F/2.0

Unghi deschidere: 24mm

Fotografiere in rafala: 2.5 cps

Puncte Autofocus: 23

ISO: 80-3200

Filmare: AVCHD la rezolutii de 720p

LCD: 3 inchi

Primele Impresii, Aspect, Descriere Exterioara

Seamana foarte tare cu  o camera GF1, la o scara un picut mai redusa.

Are un aspect eminamente premium. Eleganta, stilata, delicata, rafinata. I-ar sta foarte bine alaturi de un domn grizonat, elegant, in vizita la un muzeu, un castel sau un centru de arta. Usor retro, cu linii drepte, frumos conturate, va atrage cu siguranta atentia celor care apreciaza savoarea vremurilor trecute. Aspect completat de corpul din aluminiu, robust, care lasa impresia de echipament rezistent, pe care il vei utiliza o perioada lunga de timp.

Este usoara, mititica, perfecta pentru cei care doresc fotografii de calitate dar nu vor sa poarte cu ei tot timpul un DSLR. Poate fi camera de backup pentru DSLR-isti. Chiar si eu, posesor de camera DSLR, ma rog – una entry level de incepator, simt nevoia cateodata sa port o camera mai usoara cu mine. Deocamdata, neavand posibilitatea achizitionarii uneia de calitate, accept compromisul. Dar cu prima ocazie, poate candva, cand se va termina criza 😀 , imi voi alege una pe care sa o port tot timpul cu mine.

Dintre elementele vizuale care mi-au atras atentia amintesc de gripul acoperit cu o imitatie de piele, pentru o mai buna aderenta sau de elementele cromate, care ii sporesc nota de eleganta.

Butoanele de pe spate sunt prea mici, mai greu ce accesat, necesita degete finute si atentie sporita la manevrare. Dupa cum puteti observa chiar voi, cele pentru Play si AF/AE Lock nici macar nu sunt suprainaltate deasupra suprafetei, nu am inteles motivele.

Mi-a placut faptul ca avem un comutator dedicat pentru autofocus, fiind mai simplu de accesat aceasta functie. Ca deh, poate mai facem un focus manual…

Avem si un comutator special pentru alegerea dimensiunilor fotografiei: 4:3, 3:2, 16:9 si chiar 1:1.

Functionare si Utilizare

Nu sunt un profesionist in ale fotografiei. Doar un amator nebun, un mic japonez de origine tracica. Asa ca, nu voi face teste de ISO, de contrast, de expunere. Nu am initierea necesara si nu vreau sa scriu tampenii. Poate dupa ce voi face niste cursuri, voi incerca sa detaliez mai in amanunt. Pana atunci, doar voi incerca sa va descriu impresiile mele de amator si voi prezenta cateva fotografii si filmari realizate cu ea.

Plusurile incontestabile, pe care le-am remarcat eu sunt urmatoarele:

1. Obiectivul luminos, cu deschidere de F/2, este unul dintre cele mai calitative pe care le-am intalnit la o compacta. Aceasta deschidere a diafragmei ne ofera posibilitatea obtinerii efectelor  redate prin profunzimea mica a campului. Adica, ca sa ma fac cat de cat inteles, atunci cand subiectul fotografiat apare clar, sharp, iar ceea ce este in spatele sau in fata lui este blurat, difuz, abia se distinge. Un efect care da foarte bine la portrete. Alte cateva exemple semnificative, aici.

Aceeasi diafragma ne poate fi de mare ajutor la fotografiere in conditii de luminozitate scazuta. Noaptea pe strada sau undeva la interior, in anumite conditii, putem obtine fotografii reusite fara utilizarea blitului. Mai multe fotografii in conditii de luminozitate precara, aici.

2. Functia macro a obiectivului, un alt atu incontestabil. Practic, daca il apropii de obiectul/planta/insecta pe care il/o doresti fotografiat(a), va putea focaliza, chiar si de la distante de 1cm. O facilitate care mi-a placut foarte tare, eu fiind un mare amator de fotografiere macro. O functie care pe un DSLR se poate realiza cu obiective scumpe. Alte cateva rezultate macro, aici si aici.

3. Obiectivul este silentios, caracteristica importanta in timpul filmarilor.

4. Autofocusul se face rapid, ma refer in comparatie cu o compacta comuna.

5. Blitz-ul este puternic, dovedindu-si din plin utilitatea la petreceri, pentru fotografierea unor grupuri mai numeroase.

6. Setarile manuale ale diafragmei sau vitezei de expunere se realizeaza foarte simplu, prin intermediul rotitei din spate, comutarea intre cele doua facandu-se printr-o simpla apasare pe ea.

7. Are buton dedicat pentru inregistrarea video, aceasta functie fiind mai simplu de accesat.

8. Obiectiv excelent, clar, zoom-ul mic de numai 3.8x compensand prin claritatea obtinuta la fotografii. Obiectivul are mai putine elemente (lentile).

9. Are si papuc pentru un blitz mai puternic sau chiar pentru un electronic view finder (pentru fitosii care vor sa demonstreze ca sunt profi si pe o compacta.. Common’… ). Oricum nu se vede extraordinar prin acel vizor electronic…

10. Modul iA – Intelligent Auto, un mod de fotografiere pe care toti amatorii il vor aprecia.

Trebuie sa va aduc la cunostinta si minusurile pe care le-am sesizat:

1. Zoom-ul optic se actioneaza mai greu, tipic pentru o compacta;

2. Focusul manual, in mod macro, cu rotita, mi s-a parut un pic obositor. Il recomand utilizat doar daca tineti neaparat sa va iasa un anumit efect fotografic;

3. Autofocusul in timpul filmarii se face mai greu la utilizarea zoom-ului;

4. Pentru o compacta, ma enerveaza ca are capac la obiectiv, am uitat sa-l scot de cateva ori;

5. Inregistreaza un sunet mono la filmari, dar microfonul este pozitionat foarte bine, intr-un loc in care nu-l putem acoperi cu degetul.

Exemple Foto

Dar, cele mai importante sunt rezultatele foto. Va las in continuare sa va bucurati de “cateva” fotografii realizate cu ea. Am purtat-o tot timpul cu mine, oriunde am fost. La tara, in Gaia, la plimbare, cu treaba, oriunde. Este o camera care incape intr-un buzunar si foarte simplu de manevrat si utilizat. O adevarata placere sa “lucrezi” cu ea.

Veti aprecia coloristica naturala pe care o afiseaza fotografiile, claritatea lor, nivelul scazut al zgomotului chiar si la imaginile de interior. Cred ca a facut fotografii care se apropie calitativ de cele ale unor dslr-uri entry-level. Sau la nivelul noilor micro 4/3. Si, cu mult peste ce poti face cu o compacta normala. Parerea mea este ca isi justifica pretul un pic mai piperat.

Filmari

Pentru o compacta, filmeaza chiar foarte bine.

La exterior, in conditii de lumina naturala filmeaza cel mai bine. Culori naturale, scene clare, cu un nivel al zgomotului la minim.

La interior, in conditii de iluminare slaba, coloristica naturala se pastreaza dar zgomotul de imgine isi face simtita prezenta.

Remarcati si calitatea superioara a sunetului inregistrat, chiar daca nu este stereo.

Concluzii

Pro

– Fotografii si filmari de calitate

–  Aspect premium

– Obiectiv de calitate

Contra

– Pretul

LX5-ul acestei toamne este o camera care mi-a placut, m-a impresionat. Este un mic device pe care, daca as avea posibilitatea, l-as cumpara si l-as purta tot timpul cu mine. Sunt momente in care poate inlocui cu succes un DLSR entry-level. Din pacate, nu mi-o permit, pretul ei fiind pe masura calitatilor.

La emag.ro are un pret de aproape 2200 Lei.

3 Responses

  1. […] Panasonic LX5 – O compacta de lux pe care as purta-o tot timpul cu […]

  2. Fain review!
    Mi-am comandat camera de la amazon.co.uk, cu tot cu transport ma ajunge pe la 1740RON.

Leave a comment