Asus O!Play HD2 – The EEE Multimedia Player

Incep cu o scurta confesiune. Recunosc! Sunt dependent! Sunt dependent de .. multimedia. Credeati ca spun bautura.. huh? 😀 Da, sunt un betiv si multimedia este alcoolul fara de care nu mai pot trai. O consum zilnic, de placere, in toate formele ei: foto, video si audio. Stiu ca si voi sunteti dependenti. Recunoasteti, nu? Nu trece o zi fara sa vizionam un film sau un videoclip, sau sa ascultam melodiile preferate, sau ne uitam la un set de fotografii. A devenit divertismentul nostru numarul 1, pe care il consumam oricand avem chef. Si chiar cand nu avem chef. Pe un computer, pe un telefon sau chiar de pe un player dedicat.

Multi dintre voi prefera un player dedicat pentru accesarea continutului multimedia preferat. Este mai simplu de utilizat, mai usor de conectat si pozitionat, ocupa un spatiu mai mic, acesstea fiind cateva atuuri pe care le are fata de un computer, un HTPC. Unora le place.. Jazz-ul.. 😀 Ne ofera functiile principale de care am avea nevoie pentru a viziona fisiere multimedia si atat. Simplu si la obiect.

M-am bucurat vreme de cateva zile de noul player al celor de la Asus, O!Play HD2, care in curand va fi lansat si la noi in tara.

Caracteristici tehnice

– Compatibilitate video: mp4, .mov, .xvid., .avi., .asf, .wmv, .mkv, .rm, .rmvb, .flv, .ts, .m2ts, .dat, .mpg, .vob, .mts, .tp, .trp, .iso, mts, .trp,.ifo,m1v,m2v,m4v

– Subtitrari: SRT, SUB, SMI, SSA,TXT

– Compatibilitate audio:  MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, LPCM, WMA

– Compatibilitate foto: JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF

– Conectare HDD Intern: Da

– Sistem de Fisiere acceptat: FAT 16/32, NTFS, HFS/HFS+, EXT3

Functionare si Utilizare

Este o cutiuta nici prea mica, nici prea mare, neagra, lucioasa. Singura pata de culoare este reprezentata de LED-ul care degaja o lumina albastra cand este pornit, rosie cand nu functioneaza. Cele cateva elemente decorative de pe capac incearca sa-i mai indulceasca un pic aspectul simplu, sobru.

Tinem cont ca ne ofera posibilitatea incorporarii unui hdd SATA de 3.5 inchi, astfel ca poate fi utilizat si ca  o unitate de stocare in retea (NAS). Amintesc ca, daca vom introduce un HDD intern, nu va mai fi la fel de silentios, vom fi insotiti tot timpul de un usor zgomot de fond, nederanjant in timpul vizionarii filmelor sau la auditiile muzicale.

Ii putem spune EEE HD2, pentru ca il putem incadra in aceeasi categorie Easy, tipica netbook-urilor Asus. Easy to Connect, Easy to Use, Easy to Play. Simplu de conectat, facil in utilizare, rapid in functionare. Chiar si asa este. Se conecteaza foarte simplu, in doi timpi si trei miscari, la televizor sau la sistemul audio mai performant.

Daca avem un HDD SATA, nu trebuie decat sa-l conectam prin cablurile dedicate si sa insurubam vreo 9 mici surubele. Nu mai ramane decat sa-i dam drumul si sa pornim distractia!

Conectori:

In partea frontala gasim cititoarele de carduri CF, SD/MMC, MS/MSDuo, portul eSATA/USB si inca unul USB.

Pe spate avem portul de alimentare, conectorii RGB, jos pe cei clasici RCA pentru A/V, coaxialul pentru audio out, jos cel optic, portul HDMI, portul de retea Ethernet, inca un USB si altul USB pentru PC Link.

Interfata:

Este simpla (prea simpla as zice), intuitiva, foarte usor de inteles si de utilizat. Practic, nu prea ai de ce sa nu te descurci cu ea.

Avem cateva meniuri principale: Setup, Movies, Photo, Music, NAS, Online Media si File Manager.

Player:

Putem rula fisierele noastre multimedia atat prin vechea si universala metoda de alegere a activitatii (care mie nu-mi place deloc) dar si printr-o simpla parcurgere a fisierelor stocate pe HDD-ul intern, pe cel USB sau din retea.

La rularea unui film, accesand butonul Option, vom putea seta urmatorii parametri:

– Aspectul Ratio: Pan Scan 4:3, Letter Box 4:3, 16:9, 16:10, in functie de cum preferam;

– La subtitrare putem alege Limba, dimensiunile acesteia, formatul dar si culoarea preferata;

– Audio:  tipul de sistem audio preferat;

– Go To: Sarim direct la un anumit moment predefinit al filmului prin alegerea capitolului dar si al timpului (util la mkv-uri sau avi-uri, unde nu avem capitole);

– Repeat: functie de repetare a acelui videoclip sau film;

– Skip Duration: 1-30 min;

– Zoom: 1,2,3,4,8x.

Filmele, chiar si cele la rezolutii HD de 1080p, se incarca rapid, ruleaza flluent, fara blocari, atat de pe hdd-ul intern cat si de pe altul conectat prin USB. Practic, accesezi prin File Manager filmul pe care il doresti si in 2-3 secunde acesta va porni.

Putem viziona cam orice format video existent la ora actuala. Pentru mine, cele mai importante raman cele MTS (formatul in care filmeaza camerele video AVCHD), AVI HD, MKV dar si imaginile ISO de DVD, formate care au rulat fara excelent pe acest player.

Va dati seama ca nu am intampinat probleme la ascultarea muzicii sau la vizualizarea fotografiilor.

Media Online:

Este un device care ne poate oferi si un fel de functie de Internet@TV. Adica, prin intermediul lui si al internetului, putem avea acces rapid la multe radio-uri pe internet, la stiri despre vreme, la Flickr sau Picasa. As fi preferat un browser dar…

Telecomanda:

Il putem comanda de la distanta atat prin intermediul telecomenzii din pachet dar si, chiar mai misto, prin browserul web al smartphone-ului nostru. Producatorii spun ca merge pe iPhone, eu l-am incercat pe Galaxy S. A mers ca uns.

NAS (Network Attached Storage)

Foarte interesanta este si functia de atasare a capacitatii sale de stocare in retea. Poate fi accesat ori prin Samba, prin FTP sau prin functie de iTune. Are chiar si un client de torrente incorporat.

Un punct in minus din partea mea este faptul ca aceste functii nu sunt active toate in acelasi timp, ci numai separat. Frustrant. Pentru a accesa o anumita functie, trebuie sa le opresti pe celelalte. Nu prea vad cum as opri tot timpul functia de Samba atunci cand vreau sa transmit ceva prin FTP, sau cand vreau sa descarc un torrent. Ciudat…

Cea mai utila mi se pare conectarea prin protocolul de retea SMB – Samba, pentru ca putem accesa colectiile noastre digitale, prin file-sharing, de pe orice sistem compatibil. Cea de FTP este de preferat atunci cand vrem sa transferam mai securizat diverse fisiere prin internet, din afara retelei interne.

Prin clientul de torrente putem descarca ceea ce ne intereseaza de pe internet direct pe hard disk-ul lui intern. Doar executam comenzile prin interfata web de pe un PC. Putem chiar preseta portul si rata de transfer pentru download si upload.

Alte caracteristici  importante:

– Este compatibil DLNA, astfel ca putem rula diverse formate multimedia de pe telefoanele noastre mobile sau de pe alte device-uri, direct pe el; eu nu am reusit 😀 Singurul meu telefon cu DLNA, il vedea, porneam streamingul, dar pe televizor nu se afisa nimic. Pesemne ca nu am facut eu ceva cum trebuie.

– Are decodare Dolby, functie utila pentru cei care nu dispun de un amplificator si care vor sa vizioneze filme cu sunetul in acest format.

– Are USB 3.0! Nu cred ca trebuie sa va mai spun la ce este bun acest standard. 😀

Concluzii

Pro

–  posibilitatea incorporarii unui HDD intern

– are USB 3.0

– cititor de carduri complet

– functionarea ireprosabila

Contra

– nu are modul wireless

– functiile de NAS nu sunt accesibile toate in acelasi timp

– pretul (este un pic cam scump)

Noul player al celor de la Asus este un puternic device multimedia. Unul care poate, fara nicio tagada, sa ne astampere setea, sa ne hraneasca foamea continua de continut multimedia, intr-o maniera simpla si fara complicatii inutile.

Are un pret de aproape 700 de Lei.

4 Responses

  1. […] imidoresc este dependent de multimedia asa ca nu a scapat ocazia sa testeze noul player Asus O!Play HD2, care in curand va fi lansat si la noi in tara. Dupa o testare amanuntita, concluziile lui au fost Pro Noul player al celor de la Asus este un puternic device multimedia. Unul care poate, fara nicio tagada, sa ne astampere setea, sa ne hraneasca foamea continua de continut multimedia, intr-o maniera simpla si fara complicatii inutile. […]

  2. Eu detin si am incins HDP-R1 de la ASUS, si mi-a atras atentia intre timp HDP-R2, care avea in plus modul wireless.

    Altfel insa, probabil HD3 va avea si wireless. Din ce ai relatat si compar cu ce utilizez acum, HD2 este mult imbunatatit pentru regimul de DVD play, si perfectionat pe partea de subtitrari.

    Mi se pare insa foarte dificil a il seta pt a accesa efectiv Internetul. Update-urile de firmware de pe oricare model ASUS au introdus asta, insa tehnic vorbind m-am trezit blocat intre IP-uri, routere, si alte cele. Trebuie sa fii un specialist peste medie pentru a reusi, mai ales ca nivelul de suport oferit e destul de basic.

    Iar HDP-R2 wireless era in jur de 600 RON.

  3. hello!This was a really wonderful Topics!
    I come from itlay, I was fortunate to approach your theme in yahoo
    Also I learn a lot in your subject really thanks very much i will come daily

Leave a comment