Netbook-ul Asus – prima dragoste, aventura continua

O tema pe care as fi vazut-o la proba finala. Care a fost primul produs Asus care m-a impresionat cu adevarat. Ce l-a facut special in ochii mei… Dificil subiect. Nu pentru ca nu as sti, ci pentru ca o sa am iar mult de scris. 😀

La aceasta tema lasam deoparte fantezia, dezamagind poate pe unii dintre voi. In schimb, voi incerca pe cat posibil si pe cat mi-o permite vocabularul, sa va impartasesc din umila mea experienta, acumulata atat prin prisma meseriei pe care o practic zi de zi  dar mai ales in acesti (in curand) 2 ani de cand va tot prezint gadgeturile care imi fac cu ochiul zi de zi.

Si nu o sa va povestesc doar despre un produs, deloc. Nu ma pot limita doar la unul pentru ca Asus au reusit sa ma impresioneze de mai multe ori, realizand constant produse noi, interesante, utile noua.

Am mai spus si cu alte ocazii, imi plac cei de la Asus pentru ca inoveaza tot timpul si pentru ca produsele lor sunt intotdeauna in avangarda claselor din care fac parte. Cum apare o tehnologie noua, care poate fi utila consumatorilor, o integreaza imediat si cu mult inaintea concurentei.

Parca si vad aceea zi in care am ramas impresionat pentru prima oara de un produs Asus. Eram in vizita de lucru intr-un birou de IT al unei firme unde am zarit pe un birou un laptop mic, mult prea mic fata de ce vazusem pana atunci. L-am luat in maini, mirat ca la asa dimensiuni avea un ecran maricel si tastatura completa. Era vorba de primul netbook aparut pe piata, EEE PC-ul 701, a carui deviza era, si a ramas asa  si in continuare, Easy to Work, Easy To Learn, Easy to Play. Pe capac scria, Asus, inventatorii acestui concept. Avea un ecran cu o diagonala de 7 inchi, procesor Intel Atom la 1.2 Ghz (parca), stocare pe un SSD de 4GB si doar 1 GB de RAM. Functiona cu nu stiu ce versiune de Linux si, culmea, se incarca netul, exploram paginile de web, deschideam fisiere office. Era usor, portabil, o scula pe care mi-as fi dorit-o peste tot cu mine, atat in vacante cat si atunci cand as fi plecat prin tara in interes de serviciu.

Din pacate, nu am gasit link pe site-ul Asus.com, este prea vechi, iesit din uz. Ar fi trebuit sa aiba si o arhiva cu toate modelele, pentru nostalgici ca si mine.

Nu prea ma interesau aspectul, designul ci doar faptul ca era mic, un computer in miniatura, si ca, la dimensiuni atat de portabile, era si foarte ieftin. In acele vremuri (vorbesc de parca ar fi trecut zeci de ani de atunci si, cand colo, nu sunt decat vreo doi 😀 ), un ultraportabil, daca nu era foarte scump, tot avea un pret piperat. Netbook-ul, cu acel 1200 Lei, cam 350 de dolari, era o bijuteria electronica construita sa atraga masele de consumatori, pe cei pentru care un ultraportabil era un vis de neatins inainte. Pentru cei care purtau, de voie de nevoie, un laptop de 3-4 Kg cu ei in vacante sau in interes de serviciu. Era portabilului mic si scump era pe sfarsite. O noua Era incepea, cea in care preturile portabilelor cu diagonale mici ale ecranelor vor scadea dramatic. O revolutie pe aceasta piata. Viva La Revolucion! Na, ca m-am infierbantat.

Bineinteles ca am achizionat unul cu prima ocazie. Bineinteles ca am instalat Windows XP pe el, cu licenta normal. Bineintelesc ca eram incantat sa-l port tot timpul cu mine, sa am acces printr-un modem 3G la internet de oriunde si sa pot face remote la servere atunci cand era nevoie. L-am utilizat de la munte, de oriunde, si chiar de pe plaja de Corbu cand a trebuit sa fac remote la serverele de SAP pentru a porni cateva servicii. Super mini scula! 😀

Curand insa, am simtit nevoia unui ecran mai mare, a unei tastaturi pe masura. As fi avut nevoie de mai mult de la un astfel de echipament. As fi vrut sa vad mai bine cele afisate pe ecran, o rezolutie mai decenta, as fi vrut sa pot tasta mai confortabil. Culmea, tot cei de la Asus mi-au indeplinit dorinta cu al lor EEE PC 901. Un ecran mai mare, dar cu o tastatura aproape la fel de mica ca a lui 701. Ce sa fac? L-am cumparat si pe 901 si l-am utilizat cu succes pana prin ianuarie, anul in curs. A facut zeci de mii de kilometri alaturi de mine, in masina, in tara sau in strainatate.

Pana atunci, netbook-urile nu-mi puteau oferi decat acces la internet, la aproape tot ce tine de comunicarea si informarea prin intermediul lui, la mesageria instant, la editarea documentelor office, poate rularea mp3-urilor cu Winamp si rularea imaginilor ISO cu dvd-uri in format MPEG2. Jocuri nu prea, de High Definition nici nu putea fi vorba. Pe scurt, la Strictul Necesar!

Dar, cei de la Asus, in colaborare cu dementii de la Nvidia, mi-au zguduit iar universul. A aparut modelul 1201N, tot netbook, tot EEE PC, cu o diagonala a ecranului de 12 inchi si cu o placa grafica Nvidia ION, cu ajutorul careia putem viziona si chiar edita fisiere HD, chiar si la rezolutii de 1080p. Super tare! Divertismentul multimedia in HD, cel mai recent, cel mai atractiv, de ultima ora, ne era/este accesibil pe un echipament cu procesor Atom. Si nu numai atat. Pe o diagonala de 12.1 inchi, cu o rezolutie de 1366×768 pixeli, pe o tastatura mult mai decenta, parca altfel lucram.

Multimedia HD, portabilitate, confort in utilizare, pret decent, toate intr-un singur pachet, un netbook. Daca modelul 701 a fost prima revolutie in lumea portabilelor, modelul 1201N a fost schimbarea la fata, a fost upgrade-ul mult dorit.

Si, credeti ca am terminat aici? Nu prea. Asus nu ne-a lasat in pace. Nu ne-a lasat sa ne multumim cu putin. Au continuat sa ma (ne) impresioneze. De curand, in vara asta chiar, i-au mai adus o imbunatatire. Au adus pe piata modelul 1215N, dotat cu tehnologie Optimus, tot de la Nvidia, care la acelasi nivel al performantelor multimedia are si o autonomie cu mult superioara. De Optimus, v-am tot povestit, nu e cazul sa mai detaliez acum.

Iar modelele noi, impresioneaza si prin aspect. Asus au facut pasi mari si in aceasta directie, designul fiind din ce in ce mai interesant, mai placut, de la model la model.

Am prezentat, poate fara sa vreau si doar in cateva randuri, istoria netbook-ului, cateva dintre cele mai importante momente din evolutia lui raportata la experienta mea. Cu siguranta, suntem doar la inceputurile unui echipament care va servi, modest, multe generatii de utilizatori de acum incolo.

V-am prezentat pe scurt, cele 3 modele care m-au impresionat – 701, 1201N si 1215N. Toate au acelasi substantiv comun: netbook. Toate au acelasi parinte: Asus. Sincer, astept cu nerabdare sa vad cu ce ne vor mai suprinde in perioada urmatoare…

M-am indragostit de un concept care nu inceteaza sa imi ofere satisfactii si  surprize placute mereu. Care imi ofera ce am nevoie in conditii de portabilitate si, poate, chiar mai mult. Independenta, Mobilitate, Eficienta…

Si, daca prima dragoste a fost modelul 701, ultima aventura, pe care tocmai am incheiat-o, a fost la bordul unui netbook Asus Lamborghini. Si el m-a impresionat. Mai multe despre el, aici.

Motive si comentarii care participa in concursul Blogwars.

2 Responses

  1. […] Netbook-ul Asus – prima dragoste, aventura continua Wed Sep 22, 2010 10:33 am O tema pe care as fi vazut-o la proba finala. Care a fost primul produs Asus care m-a impresionat cu adevarat. Ce l-a facut special in ochii mei… Dificil subiect. Nu pentru ca nu as sti, ci pentru ca o sa am iar mult de scris. La aceasta tema lasam deoparte fantezia, dezamagind poate pe […] […]

  2. […] imidoresc a realizat o istorie a EeePC-urilor… M-am indragostit de un concept care nu inceteaza sa imi ofere satisfactii si surprize placute mereu. Care imi ofera ce am nevoie in conditii de portabilitate si, poate, chiar mai mult. Independenta, Mobilitate, Eficienta… -imidoresc […]

Leave a comment